English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Facebook
Haber Bülteni
Ad Soyad :
E-Mail :
Çankaya Üniversite Rektörüne Ziyaret
Çarşamba, 23 Ekim 2013
Çankaya Üniversite Rektörüne Ziyaret

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Yönetim kurulu üyeleri Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç’i makamında ziyaret etti.

Çankaya Üniversitesinin sanayi sitelerinde yaptıkları çalışmalar ve yenilikler için bilgi almak için ziyaret ettiklerini söyleyen Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu şu açıklamalarda bulundu; “ Oto Sanatkarı esnafım kısa bir süre zarfında işi öğrenen esnaf değil. 10 yılı aşkın sürede sanayi sitelerinde yıllarını vererek usta olan sanatkarlardır. Bizim mesleğimiz doktorlardan daha önemlidir. Çünkü yaptığımız araçlarda birçok kişi seyahat ediyor. En ufak hatada birçok kişinin canı tehlike altında olmuş oluyor. Bu bakımdan sanayi sitelerine gerekli çalışmalar eğitimden teknolojiye kadar ne gerekli ise biran önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç; “ Kümeleşme kalkınma modeli ekonomik açıdan dünya ile rekabet edecek bir model. Firmalar %90 küçük işletmelerden oluşuyor. Büyük çoğunluk küçük işletmeler minikler ve küçükler var. % 85-90 arsında.

Kobi orta boyda az var. Büyük işletmede az var. Küçükler verimli, bilgili ehliyetli olursa ülke içinde avantaj yaratır. OSB’lere baktığımızda OSTİM’i, İvediği yakından tanıyoruz. Buna tanımıza sebep olan bir maddi beklenti olmadan biz yardım ediyoruz.

Üretimde analizi bize yaptırıyorlar. Bir malın ne kadara mal olduğunu hesap edemiyorlar. Maliyet muhasebesi küçük işletmeler yapmaması ayıp değil. Maliyet hesaplaması uzmanlık işi. Kabataslakla bunlar yürüyordu. Eskiden enflasyon olduğu zaman uzun süre böyle yaşadık. Az kar oluyordu.

Enflasyon şimdi düşük olunca %5-6 enflasyon olunca maliyetin iyi hesaplanması gerekiyor. Makine, torna tesviye araç kullanıyorsan. Enerji bedeli işçi,makine ömrü bunlar hesaplamamız lazım. OSTİM bizden maliyet hesabı istedi. 100 üzerinde orıje yaptık. 9 ay boyunca işletmelere gidildi. Verimlilik, çalışma düzeni tezgahların düzen şekli hammadde giriş yeri verimlimiyiz değimliyiz. Bizden değişik türden destek istediler. Maddi yönden karşılık beklemeden yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Biz ihtiyaç duyulan bilgiyi ayaklarına gidip vereceğiz. Kümeleşmenin özünde de . ana başlık komşusu aç olan ….

Bilgiye aç olanlar var. Bilgi üretenler var. Bilgi üretenler aç olanı bulacak bilgilendirecek. Herkes kendi acısını bulabilir. Bölgemizde bilgiye ihtiyaç duyan varmı binlerce. Bu ostimle yakın ilişkiye girmemize sebep oldu. İşletme neye ihtiyaç var diye sorduğumuzda artık bize güveniyor. İşletmeler bizi arıyor, ziyaret ediyor.oradan bize gelmeye başladılar.

Bunlar için 5 bölüm açtık. Malzeme, bilim mühendisliği, mekatrik mühendisliği açtık. Önümüzdeki akademik yıl hoca ve öğrenci ile destek vermeye devam edeceğiz. Size bağlı olan bütün işyerleri kendi aralarında kümeleşebilirler. Ostim de yaptığımız İŞİM Anadoluya yayıldı. 16 kümeyi de birleştirerek platform kurduk.

Diğer illerlede 6 tane küme kurup AB’den destek için ihaleyi 4 Avrupa ülkesi ile bizimde katıldığımız takım ihaleyi kazandı. Bunun nedeni OSTİMde yaptığımız küme deneyimi var.

Sizinde kümeleşmel içinde önünde engel yok. Motorlu taşıtların bakım onarımını yapıyorsunuz. Atacağınız adımların doğru olması için daha yakından tanımanız lazım. Üniversite sanayi işbirliğinde faydalı bir işbirliği yapılmadığı için firmalar kafalarında bir sürü soru işareti olabilir.

Siz birbirinize güvenirseniz engeller kalkar. Kümeler 3 eder 4 eder. Beraber proje yaptığımız firmalarla kahvaltıda devlet büyüklerinide davet ediyoruz sağolsunlar geliyorlar.

Kesgeb 5 işletme bir araya gelip proje sunun hibe verecem dedi. Bizim hedefimiz her makinenin yerli olarak yapmak istiyoruz. Üniversite bilgi ile her şeyi ortaya koyacak. İşletmeler bir araya gelecek ve devletin hibeyi alacağız. 5 işletme ile görüştük.5’ni bir araya getiremedik. Devlet parasını veriyor. Sizinde birbirinize güveneceksiniz. Güven çok önemli. Biz üretime odaklandık. Hedefimiz itha edilen ne varsa o bilgiye sahip olmak istiyoruz. Seri üretim olsa seri üretime geçmek istiyoruz. Size bağlı firmaların yelpazeniz nedir, işler nasıl, hepsini öğrenmemiz lazım.

Bizim yaptığımız destek kobileri tanımamıza sebep oldu. ,

Bşk arslanoğlu Kümeleşme yolunda itekliyoruz. Test laboratuarı kurmak istiyoruz sektöre hizmet edecek labarotuvar kurmak istiyoruz. 50 milyon lira kurulacak test laboratuarı devlete geri dönüşte çok olumlu dönüş olacak. Belki ihracat almaya ihracat artacak. Biraz daha fazla vergi sermaye başlıyacak. Ortak sıkıntı, ortak ihtiyaç var hepsini tek başına çözemezsiniz. Projelendirilip devletten destek alarak yapılabilir. Siz oto sektörün bakım onarımı yapıyorsunuz. Çok iyi yan sanayi olabilirsiniz. Sizi merdivenin basamağından yukarı doğru taşımamız lazım.

Önümüzdeki her 5 yılda nano teknolojide iş ortamları artacak. Hedef nano teknoloji ile işyerleri olmalı. Sahip olanlar ile olmayanlar arasındaki fark bizim müsibetlerin sınırı, bu teknolojiyi yapanların lötü sınırlarına bağlı. Asıl hedef teknoloji.

Devlet politikası veya kümeleşirse nano teknoloji incelenir. Bizim kümeleşme arkasındaki asıl neden budur. Bilgi düzeyden nano teknolojiye taşınacak. İşbirliği ve güçbirliği ile doğru stratejik planla oraya götürecek.

Doğru adımlar için tanımak, işyerlerini gezmek anket yapılıp analizi çıkarılıp ihtiyaçları belirleyip ortak nedenler yapılabilir onu tespit edelim.

Sanayi sitelerindeki firmalarla dolaşalım. Bu var oluş projesi olacak. 10-15 yıl sonra nano teknolojiye ulaşmaz ise yaşaması sıfır. Bu sadece kobiler için değil en büyük firmalar içinde geçerli. 17 Ağustos 2011

Etiketler: Çankaya Üniversitesi,Rektör, Ziya Güvenç’
Yorumlar
Yorum Yazın
İsim:
E-Mail:
Web site / Blog:
Mesajınız:
49 + 36 =