English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Facebook
Haber Bülteni
Ad Soyad :
E-Mail :
Birlik Eğitim Semineri
Çarşamba, 23 Ekim 2013
Birlik Eğitim Semineri

Yönetim Kurulu Üyelerimiz Birlik ANKESOB’a bağlı Esnaf Odaları bünyesinde faaliyet gösteren, İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Gruplarında (İ.İ.D.G.) görev alan üyelere eğitim semineri düzenlendi.

Gerçekleştirilen seminere ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Başkan Vekilleri Hüseyin Ar, Hasan Çavuşculu, Muhittin Köksal, Genel Sekreter Abdurrahman Varol, Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyeleri, İDDG Üyeleri,  Birlik Eğitim Proje Ar-GE Birim Müdürü Erdoğan Özen katıldı. 
ANKESOB Eğitim Proje ve AR-GE birimince düzenlenen eğitim seminerinin  sonunda ise katılımcılara “ Katılım Belgesi ” verildi.
Yapılan Eğitim Seminerinin ardından bir açıklama yapan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner ise;“Kurum ya da kuruluşlar olarak yarınlara ulaşabilmenin tek yolu vardır. Öğrenmeyi sürdürmek ve buna süreklilik kazandırmak. Bizler de, bunun gayret ve çabası içerisinde bağlı Odalarımızla birlikte öğrenen organizasyonlar olmak uğraş ve çabasındayız. Bu yüzden 2010 yılını eğitim ve gelişim yılı olarak ilan etmiştik. 2011 yılında da eğitime yönelik faaliyetlerimiz hız kesmeden devam etmektedir.
Teşkilatımız kendi görev ve sorumluluk alanında olan her konuda olduğu gibi mesleki eğitim konusunda da söz sahibi olduğunu bu güne kadar yapmış olduğu faaliyetlerle kanıtlamıştır. Bunu da yeterli görmemiş, elini taşın altına koymuş, özveride bulunmuş ve mesleki eğitimin yükünü devletimizle paylaşmıştır. Bu gün, İDDG Üyeleri için düzenlenen bu eğitim semineri de bunun en güzel kanıtı ve örneğidir. 

Bilindiği gibi nitelikli iş gücünün yetişmesi açısından çıraklık eğitimi çok önemlidir. Biz de bu meseleyi bir memleket meselesi olarak görüyoruz. Çırak ve çırak adaylarımız, Mesleki Eğitim Merkezlerinde gördükleri teorik eğitimlerinin yanı sıra odalarımız üyesi işyerlerinde de pratik eğitimlerini almaktadırlar. Esnaf Odalarımız bünyesinde kurularak faaliyet gösteren İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Gruplarının amacı da pratik eğitimlerin verildiği bu işyerlerini, eğitime uygun olup olmadıkları noktasında denetlemektir. Benzer denetlemeleri Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumlar da yapmaktadır. Fakat denetleme yapan bu kurumlar daha çok cezalandırıcı pozisyonundadır ve bu özellikleri sebebiyle esnafımız bu kurumlara mesafeli durmaktadır. Fakat Esnaf ve Sanatkarımızın sürekli ilişki halinde bulunduğu Esnaf odalarımız tarafından kurulan ve bu gün eğitim verdiğimiz İşyeri Denetleme Danışmanlık Grupları yine esnaflardan oluşmakta ve cezalandırıcı olmaktan ziyade yönlendirici bir yapı oluşturmaktadırlar. Bu özellikleri ile İDDG Üyeleri, işyeri sahiplerine bu konuda gerekli bilgi aktarımını yaparak  esnaf ve sanatkarımıza rehberlik yapmaktadırlar ” dedi.         

29.01.2008 tarih ve 26771 sayılı resmi gazetede yayımlanan "Pratik Eğitimin Verileceği işyerleri ve bunların denetimine ilişkin yönetmelik", pratik meslek eğitiminin verildiği işyerlerinin bu eğitimin verilmesine elverişliliğinin belirlenmesi ve denetlenmesi esaslarını düzenlemektedir. Yine adı geçen yönetmeliğe bağlı olarak TESK tarafından çıkartılan
"Denetleme ve Danışmanlık Gruplarının kurulması ve pratik eğitimin verileceği işyerlerinin denetimine ilişkin yönerge" hükümlerinde 3308 sayılı kanuna göre aday çırak ve çırakların pratik eğitimini üstlenen 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar meslek kuruluşları kanununa tabi işyerlerini kapsamaktadır.

Adı geçen yönetmeliğin 9 ve 10.maddeleri ile Odalar, Birlikler ve Konfederasyon bünyelerinde işyeri denetleme ve danışmanlık gruplarının (iDDG) kurulması öngörülmüştür. Birliğimiz, Esnaf ve Sanatkarlarımızın işyerlerinde yapılan pratik eğitimin kalitesini artıracağı ve teşkilatımıza yarar sağlayacağına inandığı iDDG'lerin odalarımız bünyelerinde kurulmalarını önemsemekte ve mevzuatla belirlenen esaslar dahilinde etkin olarak çalıştırılmasını gerekli görmektedir. Bu hususları gerçekleştirmek amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde, Birliğimiz değişik tarihlerde çıkardığı çok sayıda genelge ile odalarımızı konu ile ilgili bilgilendirmektedir.
Uygulanacak program ile bağlı odalarımızın kurduğu iDDG'lerin mevzuat ile belirlenen görevlerini tam, etkin ve bir örnek olarak yerine geti rmeleri hedeflenmekted ir. Seminer programı ile; iDDG üyeleri tarafından işyeri ziyaretleri yapılırken işyeri sahibine bir denetçiden çok aynı mesleği icra eden meslektaş olarak rehberlik ve danışmanlık anlayışı ile yaklaşmanın gerekliliğinin önemi üzerinde durulacaktır. 25 Mayıs 2012

Etiketler: Birlik Eğitim Semineri,iDDG, İşyeri Denetleme ve Danışmanlık
Yorumlar
Yorum Yazın
İsim:
E-Mail:
Web site / Blog:
Mesajınız:
25 + 44 =