English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Facebook
Haber Bülteni
Ad Soyad :
E-Mail :
Sigortalı Zulümde Zarar Hinliği
Çarşamba, 21 Haziran 2017
Sigortalı Zulümde Zarar Hinliği

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, sigorta şirketlerince yapılan "zarar ediyoruz" sözlerinin hiçbir zaman gerçeği yansıtmadığını, bu şirketlerin sadece kardan zarar ettiğini verilerle açıkladı. 

RAKAMLAR ARASINDAKİ UÇURUM

Sigorta şirketlerine inanılmaması gerektiğini belirten Başkan Arslanoğlu, " Verilerine göre 2014-15 arasında sadece yüzde 9 maddi hasarlarda artış olmuş; ama trafik sigorta fiyat ortalaması yüzde 37 artmış. Yine 2015-16 arasındaki trafik sigorta fiyatlarında ortalama fiyat olarak yüzde 98'lere kadar gelen bir artış söz konusu. Sigorta şirketleri kardan zarar ediyor. Sigorta şirketleri 'zararımı nasıl azaltabilirim' derdinde" dedi.

DANIŞTAY O KARARI DURDURDU

Sigorta şirketlerinin kardan zararını azaltmak için "3 yaşını doldurmuş araçlara öncelikle çıkma parça, o parça bulunmazsa sonra yan sanayi parça eğer o da bulunmazsa orijinali verilir" şeklindeki uygulamalarına, itirazları sonucu Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirten Başkan Arslanoğlu, Danıştay'da iki davanın daha sürdüğünü hatırlattı.

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, sigorta şirketleri tarafından vatandaşa yapılan zulüm ve "zarar ediyoruz" denilerek vatandaştan anılan fazla ücretlerle ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sigorta şirketleri tarafından yayınlanan ve vatandaşın mağdur olmasına sebep olan 3 genelgeye yürütmeyi durdurma davası açtıklarını bu davanın ilkini kazandıklarını anlatan Başkan Arslanoğlu, sigorta şirketlerinin uygulamasını eleştirdi.

O KARAR DANIŞTAY TARAFINDAN DURDURULDU

Sigorta şirketleri tarafından çıkarılan o genelgelerle ve Danıştay tarafından alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Arslanoğlu, "Sigorta şirketleri çıkarttıkları genelge ile '3 yaşını doldurmuş araçlara öncelikle çıkma parça, o parça bulunmazsa sonra yan sanayi parça eğer o da bulunmazsa orijinali verilir' şeklinde bir maddesi vardı. Biz Danıştay'a yürütmeyi durdurma için itiraz ettik. Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bunun sıkıntısı da bu parçalar aracımızın üzerine takıldığı zaman araç değer kaybına uğruyordu. Hem de esnafımızın tamir ettiği bu parçalar işçilik noktasında sıkıntılar oluşturuyordu. Yürütmeyi durdurma davası kazanılınca artık çıkma veya yan sanayi parça takılamayacak" dedi.

"ZARAR EDİYORUZ" AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Zarar ettiğini açıklayan sigorta şirketlerine inanılmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Mustafa Arslanoğlu, sigorta şirketlerinin kazancı ile kaybını karşılaştırarak, "Sigorta şirketlerinin verilerine göre 2014-15 arasında sadece yüzde 9 maddi hasarlarda artış olmuş bir önceki yıla göre; ama trafik sigorta fiyatları ortalaması yüzde 37 artmış. Yine 2015-16 arasındaki trafik sigorta fiyatlarında ortalama fiyat olarak yüzde 98'lere kadar gelen bir artış söz konusu. Şimdi bakıldığı zaman bu uygulama 2015 yılında geçti. Daha önce kar eden bir sigorta şirketi, orijinal parça veren bir sigorta şirketi 'ben zarar ettim' diyor ama yüzde 37 zam yapıyor. Daha hala '2015-16 yılında biz zarar ettik' diye poliçelerimize müthiş derecede zam yapıyor. Bazı araçlarda 8 ila 10 bin liraya yakın poliçeler çıktı. Bunların hepsi özellikle gerçeği yansıtmayan rakamlardır zarar noktasında" diye konuştu.  

KARDAN ZARAR EDİYORLAR

"Trafik sigortalarının en çok konuşulduğu nokta ticari araçlarla alakalı. Ticari araçlarla dahi trafik sigortaları zarar etmiyor" diyen Başkan Arslanoğlu, "Sigorta şirketleri kardan zarar ediyor. Şimdi sigorta şirketine aracıma trafik sigortası yaptırıyorum, kasko yaptırıyorum, konut sigortası yaptırıyorum, iş yeri sigortası yaptırıyorum, hayat sigortası yaptırıyorum, sağlık sigortası yaptırıyorum bunların hepsi sigorta. Bütün sigorta şirketleri bunu yapıyor. Biz konut sigortası yapıyoruz bunun pek fazla riski yok. Hayat sigortası yapıyoruz devlet destek de veriyoruz. Araç sigortasında az kar ediyorlar ama diğer sigortalarda müthiş karlar elde ediyorlar. Şimdi buradan 'zarar ediyorum' diye tutup da bir şeyi 3-4 katına çıkarmanız uygun değil. Sigorta şirketleri 'zararımı nasıl azaltabilirim' derdinde" şeklinde konuştu.      

ESNAF VE İŞLETMELER SİNDİRİLMEK İSTENİYOR

Danıştay'da sigorta şirketleri ile alakalı 2 davalarının daha olduğunu ve yakın zamanda sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Başkan Arslanoğlu şunları aktardı: "İlki, sigorta şirketlerinin birkaç tane anlaşmalı servis fiyatının Türkiye'deki bütün özel ve yetkili servislere uygulatma yönünde biz yürütmeyi durdurma davası açtık. Dava şuan Danıştay'da. 2-3 tane sigorta şirketinin servis fiyatını tüm Türkiye'deki esnafa dayatacaklar bu da hem rekabet açısından hem de bu ülkedeki esnafın açısından kötü bir durum. Çünkü Ardahan'da yapılan bir işçilik ile Ankara ve İstanbul'da ya da farklı bir ilde yapılan işçilik fiyatı aynı değil, işyeri fiyatları aynı değil. Buradaki amaçları esnafı, diğer işletmeleri sindirmek"

SİGORTACILARIN AKIL ALMAZ KARARLARI

"Diğer konu ise sigorta ekspertizleri oluşan hasarı belirlemekle yükümlü, ama en son çıkan genelgeye göre sigorta eksperi gelecek bizim sanayideki işletmemizin SGK'sı var mı? kaydı var mı? tuvaleti var mı? müşteri bekleme yeri var mı? vs. vs. yani kendi işinden hariç bunlarla ilgili not tutup rapor yazacak bu işletmeye de bir puan verecek. Bu eksper, vergi daire çalışanı değil, sigorta müfettişi değil, belediyede zabıta değil! Amaç şu, eksper ile usta arasındaki pazarlık aşamasında benim ustamın gardını düşürmek. Eksper 'ben istediğimi yazarım' vaziyetinde olacak. Yani işyeri ile istediği şekilde oynayacak, baskı altına alacak. Bununla ilgili de yürütmeyi durdurma davamız var” dedi.

Etiketler: ankara oto, sigorta şirketleri,genelge
Yorumlar
Yorum Yazın
İsim:
E-Mail:
Web site / Blog:
Mesajınız:
24 + 40 =